Dziadkowe ciasto puchate


Bardzo dobre dziadkowe ciasto, dziadkowe - bo mój Dziadek piekł takie od lat. Teraz przyszła kolej na wnuczkę.

Tanie i najprostsze ciasto z sezonowymi owocami, jakie znam. Przygotowanie to parę minut, zawsze wychodzi. Jest mega puszyste i wszystkim smakuje. W naszym domu gości od lat. Naprawdę warto spróbować. W tym cieście można pominąć proszek do pieczenia, wystarczy dobrze ubić jajka, ciasto i tak pięknie wyrośnie. 




Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju (szklanka =250 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatki: dowolne owoce - u mnie rabarbar (0.5 kg) + mąka do obtoczenia owoców
Wymiary formy: 25cm x 20cm




Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukry, cały czas miksując (miksujemy dłuższą chwilę - aż piana będzie lśniąca). Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując już tylko do połączenia. Następnie odkładamy mikser i dosypujemy mąkę (z proszkiem do pieczenia) - całość mieszamy najlepiej łyżką - powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło, mieszamy do połączenia składników.




Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy owocami (owce można obtoczyć w mące wówczas nie opadną na dno😉). Ja wyłożyłam rabarbar - wcześniej pokroiłam go w kostkę (nie obierałam) i zasypałam cukrem, odlałam sok. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, obcja góra-dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 35 min (najlepiej piec do suchego patyczka). Jeśli ciasto mocno rumieni się przy pieczeniu można w trakcie przykryć go papierem do pieczenia.


Ciasto dodatkowo lukruję. Lukier: Cukier puder łączymy z wodą, sokiem z cytryny, aromatem i ucieramy do gładkości (lukier musi być dość gęsty - gęstość regulujemy dodatkiem wody/cukru). Ciasto mozna też posypać cukrem pudrem.




Ciasto po rozkrojeniu:




Życzymy smacznego!