Tani i szybki obiad


Tani, sezonowy, pyszny obiad i wszystko w jednym garze.

My takie danie uwielbiamy. Pyszny wiosenno-letni obiad dla całej rodziny, który przygotujesz w 30 min.



Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty (u mnie ok. 75 dag)
  • ok. 30 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 20 dag surowego makaronu łazanki
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra lub słodka
  • dodatkowo: olej do smażenia




Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z intrukcją na opakowaniu (u mnie al dente), odcedzamy i odkładamy. Na głębokiej patelni, na niewielkiej ilości oleju smażymy mięso mielone. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dokładamy pokrojoną kapustę (wcześniej kapustę przelałam wrzątkiem). Dorzucamy przyprawy- sól, pieprz, szczyptę ostrej papryki (lub więcej papryki słodkiej). Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kapusty. Następnie, gdy kapusta jest już miękka, doddajemy przecier pomidorowy, mieszając co chwilę, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doddajemy ugotowany wcześniej makaron - dokładnie mieszamy całość. Można posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Na zdj. przygotowanie krok po kroku.





Życzymy smacznego!