Najlepsze kluski kładzione


Najlepsze kluski kładzione. Super szybkie, proste i tanie kluseczki. Do mięsa, jak i na słodko.

U na zawsze te kluseczki wszystkim smakują - tym dużym i tym małym. Moja babcia robiła takie z sosem mięsnym, gulaszem czy roladkami lub na słodko (z truskawkami, twarożkiem lub po prostu polane masełkiem i posypane cukrem z cynamonem). Mama często podawała je też z rosołem (jako zamiennik swojskiego makaronu i to był najsmaczniejszy rosół na świecie). Poniżej przepis krok po roku.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
Szklanka o pojemności 250 ml.



Przygotowanie:
Masło ucieramy mikserem, doddajemy po żółtku, nadal ucierając. Następnie, cały czas miksując, dosypujemy porcjami mąkę z solą i dolewamy mleko (aż do skończenia składników). Ciasto wychodzi dość gęste (patrz zdj. poniżej).




Gdy ciasto jest już gotowe, gotujemy kluski w dużej ilości osolonej wody. Kluseczki zrzucamy na osolony wrzątek. Kluseczki można nakładać łyżką zanurzając łyżkę z ciastem w wodzie. Ja dziś robię podłużne kluseczki - na zwilżoną deskę przekładam trochę ciasta, odcinam pasek ciasta odwrotną stroną noża i zrzucam ciasto do gotującej się wody, czynię tak aż ciasto się skończy. Ponownie dokładam ciasto na deskę i zrzucam paseczki odcięte nożem (patrz zdj. poniżej). Kluseczki gotujemy partiami (ja w większym garnku, gotowałam na dwie partie). Kluseczki po wypłynięciu gotujemy ok. 3 min.




Gotowe! Ja klusek nie przelewam już wodą bo od razu je zajadamy.


U mnie dziś na słodko z sosem z truskawkami (zblendowane truskawki i częściowo posiekane na małe kawałki).


A tutaj z sosem z mięsem mielonym.




Życzymy smacznego!