Mięciutkie knedle mojej babci


Mięciutkie, delikatne ciasto na knedle, które można zrobić z owocami lub mięsem. Takimi knedlami częstowała nas w zeszły weekend babcia. Dzielimy się sprawdzonym przepisem. 

Talerz takich mięciutkich knedli i nic więcej do szczęścia nie potrzeba😀. Takie knedle można zrobić na słodko z każdym owocem np. ze śliwkami, borówkami, czy serem lub nawet z mięsem. U nas dziś z truskawkami.



Składniki: (wyszło mi ok. 54 sztuki)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej do ciasta i ok. 0,5 szklanki do podsypania
  • 2 jajka
  • 0,5 kg truskawek średniej wielkości
dodatkowo:
  • cukier
  • sól do wrzątku
  • śmietanka lub jogurt grecki



Wykonanie:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka i szybko zagniatamy ciasto.


Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek na oprószonym mąką blacie. Następnie kroimy go na mniejsze części ok. 5 cm. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią i po środku placuszków układamy truskawki. Owoce powinny być w całości, nie przekrawamy, bo wycieka sok. Następnie posypujemy odrobiną cukru, zlepiamy i formujemy kulki.
 




Tak przygotowane wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia.





Podaję je z cukrem, śmietanką, jogurtem greckim lub z bułką tartą zrumienioną na maśle. Życzę smacznego!




4 komentarze:

  1. Pyszny, sezonowy obiad. Dziękuję za przepis.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłam z tego przepisu z śliwkami, w mig zniknęły z talerzy.....

    OdpowiedzUsuń