Kuszące ciasto mamy


Przepis krok po kroku na obłędnie pyszne ciasto, które robi moja mama.

Musiałam się podzielić z wami tym przepisem, bo ciasto jest przepyszne. Kiedy moja mama je zrobi i zadzwoni do nas że właśnie przygotowała to ciasto - trudno się oprzeć i nie skosztować choć kawałeczka. Ciasto jest niezawodne, bo uda się każdemu. Serdecznie polecam na wszelkie spotkania!



Składniki (foremka o wym. 25x 36 cm)
Biszkopt:
  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • na nasączenie: 60 ml wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru
Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 210 g masy krówkowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady, 1 dżem z czarnej porzeczki




Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st.C. (obcja góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na 2 równe części.


Masa: Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy 3 łyżkami wody. Odstawiamy, aby się na moczyła. W międzyczasie schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej miksujemy. Potem dodajemy masę krówkową, krótko już miksujemy, do połączenia składników. Następnie szklankę z namoczoną żelatyną wkładamy do gorącej wody i rozpuszczamy ją cały czas mieszamy. Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodajemy gorącą, rozpuszczoną żelatynę. Wszystko ponownie mieszamy.



Złożenie ciasta: Na pierwszy nasączony blat biszkoptowy rozsmarowujemy dżem, następnie wykładamy 3/4 kremu krówkowego, który przykrywamy drugim nasączonym blatem . Potem rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy startą czekoladą. Przygotowanie krok po kroku na zdjęciu poniżej.


Gotowe!




Życzymy smacznego!





1 komentarz:

  1. Smakowicie się prezentuje, zapisuję przepis i będę piekła na urodziny męża.....

    OdpowiedzUsuń