Przepis krok po kroku na obłędnie pyszne ciasto, które robi moja mama.
Musiałam się podzielić z wami tym przepisem, bo ciasto jest przepyszne. Kiedy moja mama je zrobi i zadzwoni do nas że właśnie przygotowała to ciasto - trudno się oprzeć i nie skosztować choć kawałeczka. Ciasto jest niezawodne, bo uda się każdemu. Serdecznie polecam na wszelkie spotkania!
Składniki (foremka o wym. 25x 36 cm)
Biszkopt:
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- na nasączenie: 60 ml wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 210 g masy krówkowej
- 3 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko mieszamy, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 st.C. (obcja góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto przecinamy na 2 równe części.
Złożenie ciasta: Na pierwszy nasączony blat biszkoptowy rozsmarowujemy dżem, następnie wykładamy 3/4 kremu krówkowego, który przykrywamy drugim nasączonym blatem . Potem rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy startą czekoladą. Przygotowanie krok po kroku na zdjęciu poniżej.
Smakowicie się prezentuje, zapisuję przepis i będę piekła na urodziny męża.....
OdpowiedzUsuń