Pomysł na efektowe i bardzo szybkie deserki w szklaneczkach/pojemniczkach. Przygotowanie jest o wiele prostsze, niż przygotowanie ciasta. Takie deserki super sprawdzają się też na wszelkich rodzinnych uroczystościach i wiem, że chętnie sięgacie po nie przygotowując poczęstunek z okazji urodzin, Chrztu, czy Komunii. Ja tym razem przygotowałam deserki w szklaneczkach 330 ml, wyszło mi 6, ale można je przygotować w małych pojemniczkach, wówczas wyjdzie ich więcej.
Składniki:
- ok. 450 g truskawek
- 1 puszka brzoskwiń
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao ciemnego (bez cukru)
Przygotowanie:
Truskawki blendujemy na mus (kilka owoców można zostawić do dekoracji). Brzoskwinie odsączamy z zalewy i również blendujemy. Następnie przygotowujemy krem. Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy. Masę dzielimy na pół - jedną pozostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i krótko miksujemy - wówczas uzyskamy ciemny krem.
Gotowe! Życzymy smacznego!