Kulinarne aktywności - pieczemy ciasto z owocami z przepisu babci Gosi


Pyszne i szybkie ciasto z owocami ze składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Po weekendowym pobycie u dziadków pozostało nam wiele pięknych wspomnień i oczywiście wiele pyszności - swojskie jaja i mąka oraz jabłka antonówki.
Zatem zabieramy się za pieczenie - zwłaszcza, że dostałyśmy świetny przepis!





Poniżej dzielę się z Wami przepisem na ciasto z owocami, który to dostałam od teściowej. Ciasto jest przepyszne - u nas cała rodzina się nim zajada. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste - ciasto z łatwością wykonasz więc razem z dziećmi.
Najpierw razem z córką przygotowuję potrzebne składniki:
  • 8 jaj
  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatki: owoce - u nas jabłka ok 0,5 kg
  • Używam formy o wymiarach: 40cmx23cm

Przygotowując składniki "przemycam" córce trochę matematyki użytkowej - kuchnia jest znakomitym miejscem do nabywania umiejętności matematycznych :). 




Wykonanie:
Białka oddzielam od żółtek. Córka pomaga mi ubijać białka na sztywną pianę. Następnie razem dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, cały czas miksując. Potem dodajemy żółtka i olej, nadal miksując. Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszam już samodzielnie łyżką - robię to powoli i delikatnie, by ciasto nie opadło (na tym etapie nie używaj już miksera!!). Ciasto wylewam na blaszkę. Wierzch wspólnie posypujemy przygotowanymi wcześniej jabłkami. Ciasto piekę w piekarniku przez ok. 45 min w temp. ok. 180 st. C.







Etap końcowy - wspólne sprzątanie po pracy i wyczekiwanie aż ciasto się upiecze. Ania ostrożnie zagląda przez szybkę. Smakowity zapach rozchodzi się po domu :)


Oto nasze ciasto:




Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.



Zapraszamy na nasz film: jak wykonać ciasto z owocami krok po kroku.


Życzymy smacznego! 

15 komentarzy:

  1. Super Aniu wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste ale przepyszne!!! Jutro robię drugą blaszkę ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę aż tyle cukru...? U nas nikt by tego nie zjadł...

    OdpowiedzUsuń
  4. 30dkg mąki a szklanka cukru cos tu nie tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest ok. 30 dag czyli 300 g, ilość cukru można zmniejszyć według uznania. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Ciasto wyszło super 👍
    Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Można dodać starte jabłka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. U mnie zawsze kawałki jabłek. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Zrobiony według przepisu lecz się nie upiekł .z wierzchu upieczony w środku luźny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed wyjęciem z piekarnika proszę zawsze sprawdzać patyczkiem czy placek jest upieczony. Jeśli jest luźny proszę wydłużyć czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Bardzo dużo cukru za dużo😪

    OdpowiedzUsuń