Pieczemy rogaliki piwne na dzień Św. Marcina


Pyszne i proste w wykonaniu kruche rogaliki z marmoladą. W zawijaniu rogalików mój 4-letni Urwis jest mistrzem. Zapraszamy do naszej kuchni.
Dzielę się z Wami przepisem naszej babci na kruche rogaliki piwne. Moja rodzina je uwielbia. Córka chętnie pomaga mi w ich zawijaniu - ku mojej uciesze, bo to doskonały trening małej motoryki. Przy okazji przygotowania składników i podziału ciasta przemycam Ani trochę matematyki użytkowej :).


Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki piwa jasnego
  • 25 dag margaryny (masła)
  • 1 opakowanie cukry wanilinowego
  • twarda marmolada lub konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
Ilość - około 32 rogaliki


Wykonanie:

Miękką margarynę zagniatamy z mąką, cukrem i piwem. Z ciasta formułujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na mniejsze kule, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy rogaliki. Rogaliki wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni Celcjusza ok. 25 min (na złoty kolor).

Zobaczcie jak w kuchni pomaga mi 4-letnia Ania, ćwicząc przy tym małe rączki. Ania nakłada konfiturę i samodzielnie formułuje własne rogaliki. Robi to z wielką precyzją i zaangażowaniem :) - powiem Wam szczerze, że niejednokrotnie jej rogaliki są o wiele ładniejsze od moich.




Już po chwili powstają pierwsze rogaliki - Ania na rogalikach zrobionych samodzielnie zaznacza literę A. Z własnoręcznie zrobionych rogalików jest bardzo bardzo dumna.






Oto nasze rogaliki, które zabierzemy do babci:




Jeszcze ciepłe rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Według nas najsmaczniejsze są na drugi dzień. Aby rogaliki nie straciły świeżości i kruchości należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Smacznego !!!

Jeśli zachęciłam Cię do wypróbowania tego przepisu, koniecznie razem z dziećmi (naprawdę warto!!!) :) - pochwalcie się swoimi wypiekami!


6 komentarzy:

  1. Aniu wzorowo zakręcone rogaliki. Baaardzo apetyczne, brawo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile gramow mąki? Szklanki są różne 😉😊

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy piekła je Pani z funkcją termoobiegu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę je z funkcją góra-dół :) Każdy piekarnik jest inny, musisz popróbować. Życzymy smacznego :)

      Usuń