Placuszki pychotki w 5 min


Przepyszne, pożywne i bardzo proste w wykonaniu placuszki. Zrobisz je razem z dziećmi. Przygotowanie ciasta zajmie Wam tylko 5 min. 


Placuszki, które moja córka uwielbia! U nas świetnie sprawdzają się na śniadanie czy podwieczorek, ale też jako przekąska w ciągu dnia. Można je spakować do szkoły, pracy czy na spacer. Placuszki same w sobie nie są aż tak słodkie, można je więc podawać z ulubionymi dodatkami, jak dżem, czekolada, miód, syrop klonowy, jogurt naturalny i owoce. I co dla mnie ważne - placki smażone są na patelni bez tłuszczu. Polecam więc - wypróbujcie!

Składniki - aby placki były puszyste składniki powinny mieć temperaturę pokojową - wyjmij je więc szybciej z lodówki.
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 125 gramów serka mascarpone (1/2 klasycznego opakowania 250g)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego (może być też roztopione i przestudzone masło)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:
Jeśli nie wyjąłeś wcześniej składników z lodówki, odczekaj ok. pół godziny zanim zaczniesz smażyć placki.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy jogurt naturalny, jaja, serek mascarpone. Wszystko razem miksujemy. powinno powstać gęste, gładkie ciasto. Dodajemy olej, ciasto dokładnie mieszamy i rozgrzewamy patelnię. 






Ciasto nakładamy na rozgrzaną patelnię - około dwie łyżki na placka (u mnie na patelni zmieściły się trzy placuszki). Placuszki można przewracać na drugą stronę, gdy zaczną rumienić się od spodu i pojawią się pęcherzyki powietrza. Kontroluj moc palnika - by placki za mocno się nie przypaliły.





Nasze placuszki gotowe:




Życzymy smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Super przepisy,czekam na wiecej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki pierwsza klasa, wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki super!!! Czy zamiast mascarpone można użyć innego serka?

    OdpowiedzUsuń