Ciasto skarb piratów


Proste w wykonaniu ciasto dla małych i dużych łasuchów słodkości.


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego - wypróbujcie ten przepis. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które szybko znika - idealne do popołudniowej herbaty lub kawy. Mój 5-letni Urwis już podczas przygotowania ciasta nazwał je skarbem piratów 😁.

Składniki:


ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka = 250 ml)
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka = 250 ml)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
  • ok. 2 szklanki kostek kandyzowanego ananasa (można dać mniej według uznania)
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek bułki tartej
Blaszka o wymiarach 24 x 28 cm



Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy przez sito z proszkiem i cynamonem. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i rozdrobnione kawałki masła. Całość siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną włożyłam do zamrażalnika na ok. 1h, drugą do lodówki na ok. 1 h.






Ciasto z lodówki wyjmujemy i rozwałkowujemy. Przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ananasa w plastrach odsączamy z syropu, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Potem wykładamy kawałki kandyzowanych kostek ananasa.
 





Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika - dwa rodzaje ananasa przykrywamy drugą częścią ciasta (ciasto starłam na tarce na grubych oczkach). Pieczemy w temp. 180 st. C. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min.





Ciasto gotowe:





Życzymy smacznego!!!



1 komentarz: