Przepyszna przystawka z jajek


Tak przygotowane jajka zawsze są u nas hitem i szybko znikają ze stołu.


Świetne jajka polecane nie tylko na świąteczne dni. Łapcie sprawdzony i prosty przepis na przepyszny farsz do jajek.

Składniki:
  • 10 jajek
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
dodatkowo:
  • 1 duża łyżka majonezu
  • do dekoracji: zielona sałata, natka pietruszki/szczypiorek/koperek, pomidory



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną obieramy je ze skorupek, przekrawamy wzdłuż na połówki i oddzielamy żółtka od białek.

Umyte i oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Dodajemy starte pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, stale mieszając, aż woda z pieczarek odparuje (farsz powinien być gęsty). Farsz przekładamy do miski, do zimnego farszu dodajemy gotowane żółtka, całość należy dobrze wymieszać.






Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka. 





Przystawka gotowa:


Dodatkowo każdą połowę jajka można przyozdobić niewielką ilością majonezu i natką pietruszki/koperkiem/szczypiorkiem. Nasza babcia takie jajka układa zazwyczaj na półmisku przybranym listkami zielonej sałaty i cząstkami pomidorków. Mniam!




Życzymy smacznego!!!