Tradycyjna babka - przepis ze starego zeszytu mamy


Przepyszna i prosta w wykonaniu babka. Świetne ciasto, nie tylko na świąteczne dni.


Sprawdzony przepis na babkę z rodzinnego, starego zeszytu z kuchennymi zapiskami. Do tego przepisu powracam często gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
W przygotowaniu pomaga 5-letni Urwis i próbuje swoich sił podczas ucierania ciasta w makutrze.😊

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka mąki pszennej (szklanka - 250 ml)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (szklanka - 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag rodzynek
  • dodatkowo: cukier puder do dekoracji
Wymiary formy: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm
 


Wykonanie:

Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. W osobnym naczyniu ( u nas makutra) ucieramy masło. Nie przerywając ucierania, stopniowo do masła dodajemy masę jajeczną, oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy uprzednio sparzone, odsączone i obsypane mąką rodzynki.
 






Masę przekładamy do formy z kominem. Pieczemy w temp. 180 st. C. Ja piekłam ok 50 min. 


Babka gotowa.





Przed podaniem babkę posypałam cukrem pudrem.



Życzymy smacznego !!!



2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczna i prosta w wykonaniu babka, muszę upiec na Wielkanoc. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń