Szybki letni obiad jednogarnkowy


Pomysł na letni i szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny. Smacznie i sezonowo.


Poniżej łatwy przepis na letnie danie. Uwielbiam takie jednogarnkowe obiady, które nie wymagają dużego wkładu pracy. Proste danie, a taka pycha.

Składniki:
  • 2 młode marchewki
  • 1 mała cukinia
  • ok. 8 młodych ziemniaków
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 młoda cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • ok. 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ok. 2 łyżki masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka




Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w plastry (cukinię nie obieramy). Marchewkę myjemy i kroimy w słupki. Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki (ja ziemniaków i marchewki nie obierałam, tylko dokładnie umyłam - jeśli chcesz możesz obrać). Fasolkę myjemy i odcinamy końce. Cebulę kroimy na ćwiartki.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy marchewkę, ziemniaki, czosnek w łupinkach, fasolkę, cebulę. Między warzywa wciskamy połowę przygotowanej porcji koperku w całości. Całość doprawiamy solą, pierzem, papryką, polewamy olejem, sokiem z cytryny - wszystko mieszamy dłonią. Naczynie przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.



Pieczemy ok. godzinę, następnie dodajemy cukinię i masło - całość mieszamy kilka razy i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywkę i jeszcze chwilę zapiekamy. Nasze warzywa były miękkie po ok. 1,5 h.



Warzywa gotowe:




Czosnek podczas jedzenia wyciskamy z łupinek na upieczone warzywa. Tak przygotowane warzywa podałam posypane drobno posiekanym koperkiem.


Życzymy smacznego !!!