Babciny placek na wiele okazji


Prosty w przygotowaniu pyszny placek, który sprawdzi się na wiele okazji.

Ten placek często robi nasza babcia w okresie jesienno-zimowym - bardzo nam smakuje. Dzielimy się przepisem.

Składniki:
biszkopt:

  • 5 dużych jaj
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki (1/2 mąki ziemniaczanej, 1/2 mąki tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
masa z jabłek:
  • ok. 1 kg jabłek pokrojonych w kostkę
  • ok. 200 ml wody
  • 2 galaretki np. cytrynowe
masa orzechowa:
  • 25 dag zmielonych orzechów
  • 25 dag cukru pudru (można dać mniej)
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • wanilia
dodatkowo - polewa:
  • 8 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
szklanka=250 ml
Forma o wymiarach 24cm x 24 cm


Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli. Następnie cały czas miksując sukcesywnie dodajemy cukier, żółtka i olej. Na koniec miksując już na mniejszych obrotach dodajemy sukcesywnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160 st. C. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów formy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ciasto wyciągamy po ok. 5 min. Nasz biszkopt upiekł się w ciągu 25 min. Biszkopt odkładamy do wystygnięcia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwie części.

Masa z jabłek: Jabłka przekładamy do garnka, dolewamy wody i smażymy na małym ogniu aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyłączamy grzanie i do gorącej masy wsypujemy galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia się galaretek. Odkładamy do wystudzenia.




Masa orzechowa: Orzechy sparzamy mlekiem - zalewamy ok. 5 łyżkami zagotowanego mleka i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem, jeszcze w trakcie ubijania dodajemy sukcesywnie orzechy, wanilię - całość miksujemy.


Polewa: Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zestawiamy z ognia.



Złożenie placka:
Na biszkopt wylewamy przestygniętą masę z jabłek i wkładamy do lodówki aż masa zgęstnieje. Następnie na masę z jabłek wykładamy masę orzechową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Placek można dodatkowo polać przygotowaną polewą.




Placek gotowy:






Życzymy smacznego !!!



9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie prezentuje się ten babciny placek, zapisuję przepis i pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamiast orzechów mogą być wiórki kokosowe? Bo mam uczulenie na orzechy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy dobrze smakowo komponują się z jabłkami. Nigdy nie robiłam z wiórkami. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Nie trzeba biszkopta ponczować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tego nie robię. Jak dłużej postoi "namaka" masą z jabłek.

      Usuń
  4. pol szklanki smietanki nie za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze robię tak jak w przepisie - jest ok. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jakie rozmiary blaszki 🙂

    OdpowiedzUsuń