Piernik na ostatnią chwilę - bardzo puszysty


Pyszny, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. Ten piernik zawsze się udaje. Można go zrobić nawet w ostatniej chwili. Przepis wg. Ewy Wachowicz.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki miodu
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron (ja dałam rzepakowy)
dodatkowo:
polewa:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • prażone orzechy włoskie do ozdobienia piernika
Wymiary formy: 24 x 38 cm



Wykonanie:
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
Do drugiej miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy na puszystą masę.




Dodajemy powidła, mleko, miód i olej - nadal miksujemy, następnie wsypujemy wymieszane wcześniej składniki sypkie i całość miksujemy.


Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasz piernik piekł się 45 min.




Piernik można udekorować polewą i orzechami. Polewa - masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy cukier i kakao, wlewamy śmietankę - mieszamy.

Gotowe!






Życzymy smacznego!