Śledziowy przysmak ze słoika


Jedna z ulubionych zakąsek mojego męża. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na święta, sylwestra, domówkę lub gdy po prostu mamy apetyt na śledzie.

Gdy tylko zrobię ten przysmak, następnego dnia wieczorem nie ma już połowy - polecam!

Składniki: (wyszły mi 2 słoiki po ok. 0,7 l)
  • ok. 500 g filetów śledziowych, solonych
  • ok. 8 marynowanych prawdziwków (u nas od cioci Józi, mogą być też marynowane pieczarki)
  • ok. 5 ogórków korniszonów
  • 2 średnie cebule cukrowe
  • 1 łyżka musztardy dijon/sarepskiej
  • świeżo mielony pieprz, do smaku
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy, wg potrzeby




Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet smarujemy od strony bez skóry cienką warstwą musztardy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Filety składamy posmarowaną stroną do środka jak kanapkę i odkładamy na ok. 15 min. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki.

Prawdziwki, ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy, mieszamy całość i odkładamy na ok. 10 min.





Śledzie układamy warstwami w słoiku przesypując je mieszanką z cebuli, grzybów i ogórków. Na koniec całość zalewamy olejem, tak by przykrył wszystko cienką warstwą. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki. Najlepsze są następnego dni, gdy postoją w lodówce ok. 24 h. U nas takie śledzie nie stoją długo w lodówce, znikają najczęściej w ciągu 2 dni 😉 - tak nam smakują, zwłaszcza mężowi.






Życzymy smacznego!!!


23 komentarze:

  1. pewnie super smakuję , napewno takie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj wieczorem zrobię
    Śledzie się moczą

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Ma być bez octu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma octu w przepisie..jest musztarda! Ok? Zrób gdy wrócę 😋

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zrobię bo tak smakowicie wyglądają. Aaa ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo takie śledzie mogą stać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć, bo u nas znikają w ciągu 2 dni 😉. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Mam matjasy w oleju, mogą być?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy grzybki mogą być od cioci Marty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super właśnie zrobiłem te śledzie jutro będzie próba bardzo dziękuję za przepis

      Usuń
  10. Mogą być pieczarki
    Marynowane

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i są mega 😁

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają smakowicie ,zrobię napewno ,dziękuję za przepis.😋😋🥰🌺🌼

    OdpowiedzUsuń