Ciasto szampańskie - proste i niezawodne


Pyszne i bardzo efektowne ciasto. Idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości i święta.


Ciasto, które moi bliscy uwielbiają. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu. Do jego przygotowania można też użyć gotowych biszkoptów (np. podłużnych) - wówczas przygotujesz je bardzo szybko i bez pieczenia. U mnie dziś wersja z upieczonym biszkoptem - w kuchni pomaga mi 5-letni Urwis 😉💪.

Składniki:
biszkopt:
  • 4 średnie jajka (u nas od babcinych kurek)
  • 120 g mąki pszennej tortowej (ok. 3/4 szklanki)
  • ok. 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinnego
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe 
0,5 l gorącej wody


paczka herbatników kakaowych (ok. 300g)

krem:
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200-250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki kakao ciemnego (bez cukru)
dodatkowo - polewa:
  • 8 dag masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
blaszka o wymiarach: 20 cm x 25 cm (może być też trochę większa np. 20x30cm)
szklanka o pojemności = 250 ml




Wykonanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy żółtka i olej nadal miksując na wysokich obrotach. Obroty miksera zmniejszamy do minimum - dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (opcja góra-dół) do suchego patyczka. Nasz biszkopt piekł się 25 min - po upieczeniu wyjmuję go od razu z piekarnika.

Galaretki: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Odstawiamy, aby galaretki wystygły i zaczęły tężeć.
Brzoskwinie kroimy w kostkę.


Krem: Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy kakao.




Złożenie ciasta:
Na dno blachy przekładamy upieczony wcześniej biszkopt. Na biszkopt wykładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na nie wylewamy tężejąca już galaretkę i równomiernie ją rozkładamy. Na galaretce układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy krem, krem przykrywamy drugą warstwą herbatników. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto stężeje można dodatkowo herbatniki polać polewą kakaową.
Polewa: Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na malutkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą zestawiamy z ognia. 




Gotowe ciasto:





Życzymy smacznego !



20 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje, już wiem jakie m.in. ciasto upiekę na święta. Dziękuję za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto ,upiekłam z pani przepisu i z całego serca dziękuję pani .Pozdrawiam serdecznie panią Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Elu, życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  3. Super opisane i pokazane robienie ciasta. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto pysznie wygląda przy najbliższej okazji wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem blaszka jest stanowczo za mała. U mnie 25 x 30. następnym razem zrobię w większej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pojemność puszki brzoskwiń?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam blaszki 20*30 oraz 21*37, w której najlepiej zrobić to ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W blaszce 20x30 ciasto wyjdzie wysokie. W większej blaszce będzie niższe, ale równie smacznie 😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Mierzylam w środku , bo wiadomo na zewnątrz jest większa o kilka cm

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć maślanych herbatnikow czy muszą być kakaowe ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zrobić z innymi owocami z puszki typu mango ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy biszkopt nie jest suchy? Nie trzeba go lekko nasączyć przed ułożeniem brzoskwiń? Czy wystarczy tężejąca galaretka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, planuję upiec w okrąglej formie, aby spełnił rolę tortu, zawsze to będzie odmiana od tradycyjnego, który zawsze piekę, dziękuję, że mogę skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń