Jedna z ulubionych zakąsek mojego męża. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na święta, sylwestra, domówkę lub gdy po prostu mamy apetyt na śledzie.
Gdy tylko zrobię ten przysmak, następnego dnia wieczorem nie ma już połowy - polecam!
Składniki: (wyszły mi 2 słoiki po ok. 0,7 l)
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet smarujemy od strony bez skóry cienką warstwą musztardy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Filety składamy posmarowaną stroną do środka jak kanapkę i odkładamy na ok. 15 min. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki.
Prawdziwki, ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy, mieszamy całość i odkładamy na ok. 10 min.
Śledzie układamy warstwami w słoiku przesypując je mieszanką z cebuli, grzybów i ogórków. Na koniec całość zalewamy olejem, tak by przykrył wszystko cienką warstwą. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki. Najlepsze są następnego dni, gdy postoją w lodówce ok. 24 h. U nas takie śledzie nie stoją długo w lodówce, znikają najczęściej w ciągu 2 dni 😉 - tak nam smakują, zwłaszcza mężowi.
- ok. 500 g filetów śledziowych, solonych
- ok. 8 marynowanych prawdziwków (u nas od cioci Józi, mogą być też marynowane pieczarki)
- ok. 5 ogórków korniszonów
- 2 średnie cebule cukrowe
- 1 łyżka musztardy dijon/sarepskiej
- świeżo mielony pieprz, do smaku
- szczypta soli
- olej rzepakowy, wg potrzeby
Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet smarujemy od strony bez skóry cienką warstwą musztardy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Filety składamy posmarowaną stroną do środka jak kanapkę i odkładamy na ok. 15 min. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki.
Prawdziwki, ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę. Lekko solimy, mieszamy całość i odkładamy na ok. 10 min.
Śledzie układamy warstwami w słoiku przesypując je mieszanką z cebuli, grzybów i ogórków. Na koniec całość zalewamy olejem, tak by przykrył wszystko cienką warstwą. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki. Najlepsze są następnego dni, gdy postoją w lodówce ok. 24 h. U nas takie śledzie nie stoją długo w lodówce, znikają najczęściej w ciągu 2 dni 😉 - tak nam smakują, zwłaszcza mężowi.
Życzymy smacznego!!!
pewnie super smakuję , napewno takie zrobię
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię,dzięki za przepis.
UsuńProszę bardzo. Smacznego.
UsuńDzisiaj wieczorem zrobię
OdpowiedzUsuńŚledzie się moczą
Ślinka cieknie zrobię
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. 😊
UsuńMa być bez octu?
OdpowiedzUsuńNie ma octu w przepisie..jest musztarda! Ok? Zrób gdy wrócę 😋
OdpowiedzUsuńTeż zrobię bo tak smakowicie wyglądają. Aaa ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńJak długo takie śledzie mogą stać
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć, bo u nas znikają w ciągu 2 dni 😉. Pozdrawiam.
UsuńMam matjasy w oleju, mogą być?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z takimi. Pozdrawiam.
UsuńCzy grzybki mogą być od cioci Marty?
OdpowiedzUsuńOczywiście 😉.
UsuńSuper właśnie zrobiłem te śledzie jutro będzie próba bardzo dziękuję za przepis
UsuńProszę i smacznego 😊
UsuńMogą być pieczarki
OdpowiedzUsuńMarynowane
Tak 🙂
UsuńZrobiłam i są mega 😁
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują. Pozdrawiam 🙂
UsuńWyglądają smakowicie ,zrobię napewno ,dziękuję za przepis.😋😋🥰🌺🌼
OdpowiedzUsuńProszę 🤗 i smacznego 😋.
Usuń