Babka z czerwonym winem Ewy Wachowicz - przepyszna


Wyśmienita - jedna z naszych ulubionych babek.

Wychodzi puszysta, mięciutka i nie jest sucha. Polecam z pewnością! U nas często gości na podwieczorek, bo to takie szybkie ciasto😉. No i obowiązkowo pojawia się na wielkanocnym stole.

Składniki (u mnie składniki miały temperaturę pokojową):
  • 300 g masła
  • 300 g cukru (ja dałam znacznie mniej)
  • 2 cukry waniliowe
  • 6 jajek (u mnie dość spore jajka od kurek teściowej, oddzielnie białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g gorzkiej czekolady (u nas czekolada mleczna)
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Forma: foremka z kominem o średnicy 28 cm.



Wykonanie:
Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Do ciasta przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - całość miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: wino, czekoladę startą na tarce, kakao, cynamon. Miksujemy do połączenia składników.
 



Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek należy delikatnie wmieszać w ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy z kominkiem (u mnie foremka była trochę mniejsza - średnica 25 cm - ale też dała radę😉).


Babkę pieczemy w temp. 170 st. C. Nasza babka piekła się ok. 1 h.




Babka po upieczeniu. Babkę można udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.






Życzymy smacznego!