Rabarbarowa pychotka


Letnie, bardzo smaczne ciasto - na jednym kawałku się nie skończy😉.

Pyszne i niezwykle proste do zrobienia ciasto. Bardzo podzielne - przepis na dużą blachę. Idealne gdy mamy gości (i nie tylko). Polecam - u nas w sezonie rabarbarowym - obowiązkowo!😉

Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek (u mnie duże jajka, od kurek teściowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa rabarbarowa:
  • 1 kg rabarbaru
  • 3 galaretki (smaki dowolne - u mnie 2 truskawkowe i 1 malinowa)
  • cukier wg uznania (u mnie ok. 4 łyżki)
  • 500 ml wody
warstwa śmietankowa:
  • 0,5 l śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • galaretka cytrynowa plus 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretki
dodatkowo:
  • do nasączenia biszkoptu - woda z cukrem i sokiem z cytryny
  • tabliczka białej czekolady (starta czekolada - do posypania ciasta)
wymiary formy: 39 cm x 23 cm



Wykonanie:
Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy stopniowo żółtka (u mnie po 2 żółtka). Na koniec należy dokładnie wmieszać w pianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 st. C (opcja góra - dół bez termoobiegu). Mój biszkopt piekł się ok. 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy wzdłuż na dwa takiej samej grubości blaty.


Warstwa rabarbarowa: Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wlewamy 500 ml wody, wsypujemy pokrojony rabarbar - całość zagotowujemy. Następnie od zagotowania gotujemy aż rabarbar się rozgotuje (jeszcze przez kilka minut). Tak przygotowany wywar słodzimy według uznania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Całość mieszamy aż galaretki się rozpuszczą, odkładamy do wystudzenia. Ja schładzam w lodówce - czekam aż masa zacznie tężeć.





Warstwa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, następnie studzimy.
Zimną śmietanę miksujemy (na najwyższych obrotach). Do gęstej śmietany dodajemy cukier puder, miksujemy. Na koniec wlewamy zimną tężejącą galaretkę miksujemy przez chwilę. Masa gotowa.

Złożenie ciasta:
Pierwszą część biszkopta przekładamy do blaszki, w której się piekł. Biszkopt nasączamy letnią przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z rabarbarem. Przykrywamy ją drugim blatem biszkoptowym, który ponownie nasączamy. Wierzch ciasta przykrywamy przygotowaną masą śmietankową. Śmietankę można posypać startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki.




Pychotka po rozkrojeniu:







Życzymy smacznego!