Tanie, proste ciasto na niedzielę


Robię to ciasto zawsze, gdy najdzie nas ochota na cos słodkiego lub mamy niespodziewanych gości. Zmieszanie składników zajmuje kilka minut, a reszta piecze się już sama.

Niezawodne ciasto z owocami – taki przepis warto mieć zawsze pod ręką. Owce można dodać dowolne - wyjdzie pyszne i na dodatek zawsze się uda.

Składniki (u mnie składniki w temp. pokojowej):
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • ok 1 szklanka cukru kryształu
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki oleju lub 10 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • dodatkowo owoce: u nas śliwki - mogą też być jabłka, gruszki, jagody, maliny, agrest, rabarbar, truskawki
Wymiary formy: u mnie kwadratowa tortownica 24x24 cm, ale ciasto można zrobić również w dużej blaszce wtedy będzie trochę niższe




Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wlewamy maślankę, olej (lub stopione i schłodzone masło) nadal miksując. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - miksujemy do połączenia składników. Poszczególne etapy na zdjęciu poniżej.





Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę. Wierch przykrywamy dowolnymi owocami. Pieczemy w temp. ok. 180 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Nasze ciasto w tortownicy piekło się ok. 50 min.





Ciasto po rozkrojeniu.






Ciasto można posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego!