Domowy syrop wzmacniający


Domowy syrop na wzmocnienie odporności, jak i podczas przeziębienia.

Ten syrop wspiera odporność i pozwala szybciej uporać się z infekcją. U nas przy pierwszych objawach przeziębienia faktycznie się sprawdza. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, robi się go błyskawicznie i już nie raz postawił nas na nogi😉😊. No i najważniejsze, że dzieciom też smakuje, moja 6-latka pije go z łyżeczki i mówi że jej smakuje😊.

Składniki:
  • 100 g imbiru
  • 2 cytryny ekologiczne
  • 1 limonka
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 kawałki kurkumy lub płaska łyżeczka suszonej
  • miód, ilość wg uznania




Przygotowanie:
Imbir i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce. Można wykorzystać kurkumę sproszkowaną - wówczas posypujemy nią starty imbir. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i całość mieszamy.
Cytryny i limonkę sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Następnie cytrusy kroimy na plasterki, a plasterki jeszcze raz na pół.




Słoiki wyparzamy, a następnie układamy w nich naprzemiennie: kilka plasterków cytrusów, trochę starego imbiru z kurkumą i zalewamy miodem. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na koniec całość zalewamy miodem.
 





Słoiki zakręcam i wstawiam do lodówki na ok. 24 h.
Po tym czasie syrop wyjmuję z lodówki, odkręcam, dobrze mieszam całość i przecedzam (nie trzeba tego robić, ale my wolimy "czysty" syrop bez żadnych drobinek).





Po dokładnym przecedzeniu syrop zlewam do słoiczków i zamkniętym przechowuję w lodówce.



My syrop pijemy profilaktycznie po 1 łyżce (dzieci - łyżeczce) dziennie. W czasie infekcji pijemy po 1 łyżce (dzieci - łyżeczce) syropu 3 razy dziennie. Syrop dodajemy też do herbaty, ale należy pamiętać o tym, aby herbata nie była zbyt gorąca.

Życzymy zdrowia!