Szaszłyki imprezowe


Te szaszłyki są tak pyszne, że znikają, gdy tylko pojawią się na stole. Polecam!

Takie szaszłyki sprawdzają się u nas na każdym rodzinnym spotkaniu czy imprezie. Nie wymagają wiele pracy, są proste, smaczne i wspaniale wyglądają.



Składniki:
  • ok. 4 filetów śledziowych solonych
  • 2 małe cebule
  • 2 większe ogórki kiszone
  • 1 duża ugotowana marchewka
  • mały słoiczek grzybków marynowanych (mogą być pieczarki)
  • majonez
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • szczypior
Wyszło mi ok. 9 szaszłyków. W nadziewaniu szaszłyków pomaga mi 6-letnia córcia, bo nie ma to jak wspólne kucharzenie 😉.




Wykonanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy na równe części (u mnie każdy filet na ok. 5 części).

Cebulę, ogórka i marchewkę kroimy w plasterki (kilka plasterków odkładamy do dekoracji). Grzybki odsączamy z zalewy. Na patyczki szaszłykowe nadziewamy kolejno: kawałek śledzia, plaster cebuli, ogórka i marchewki oraz grzybek.
 




Następnie szaszłyki smarujemy z wierzchu majonezem. Dekorujemy i posypujemy drobno pokrojonym jajkiem, szczypiorkiem i marchewką.





Szaszłyki zamykamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h (można dłużej), aby smaki się przegryzły.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają, właśnie będę miała gości i postanowiłam je przyrządzić. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń