Kanapeczki imprezowe


Mini kanapeczki bankietowe – na jeden czy dwa kęsy, bardzo pożywne.

Takie kanapeczki robię często i faktycznie sprawdzają się na przeróżne okazje😉. Są z prostych składników i smakują wyśmienicie. Jak to mówią moi goście: przy takich kanapeczkach to można imprezować 😊😉😋.



Składniki:
  • 4 filety śledziowe ala matias
  • 5 ziemniaków
  • 5 jajek
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki śmietany 18% (można dodać trochę majonezu)
  • szczypta mielonego kminku
  • cukier i sól do smaku
dodatkowo:
  • 1 duża świeża bagietka 
  • szczypiorek




Przygotowanie:
Sałatka z podanych składników wychodzi dość sporo, ilość można dostosować do potrzeb 😉.
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie, następnie studzimy, obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie (jeśli istnieje taka potrzeba moczymy w wodzie) osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłka (obrane ze skórki), ogórki i cebule kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku mielonym kminkiem, solą (opcjonalnie) i cukrem.
 



Sałatkę odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły, a następnie przekładamy na pokrojoną bagietkę (najlepiej aby była świeża, chrupiąca, można przygotować też grzanki) i dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.





Kanapeczki można ułożyć na półmisku.



Życzymy smacznego!