Garnek pełen smaków


Pyszności - taki obiad wszyscy zjadają z wielkim apetytem. Super potrawa na szybki i pożywny obiad w środku tygodnia.

Gdy wiem, że nie będę miała zbyt dużo czasu na gotowanie przygotowuję właśnie taki gar pełen smakowitości😊😉 - nam wystarcza na kilka dni, a wszyscy zjadają z apetytem i nikt nie marudzi😋.



Składniki:
  • ok. 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • ok. 100g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona (opcjonalnie)
dodatkowo:
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki



Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie (al dente), następnie studzimy. Mięso mielone łączymy z ryżem, dodajemy jajko oraz przyprawy (u mnie: sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, papryka słodka, majeranek). Całość wyrabiamy na jednolitą masę i formułujemy średniej wielkości kuleczki. Kuleczki obtaczamy w mące.
Papryki i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Mi pomaga 6,5-letnia córcia😉.


W garnku (najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem) na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu obsmażamy klopsiki (z obu stron na mocno rumiano). Mięso odkładamy.




W tym samym garnku podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek (przeciśnięty przez praskę). Po chwili dokładamy najpierw papryki, potem cukinię. Mieszając, wszystko razem chwilę smażymy. Następnie dorzucamy pieczarki i całość zalewamy bulionem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy ziołami prowansalskimi, delikatnie solą i pieprzem (można dosypać trochę słodkiej/ostrej papryki). Dorzucamy wcześniej podsmażone kotleciki. Wszystko chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Wlewamy pomidory z puszki (u mnie też łyżka koncentratu pomidorowego), dusimy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy do smaku.




Gotowe.


Przed podaniem można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.




Można podawać jako samodzielny posiłek, ale my najczęściej zajadamy z pieczywem. 


Życzymy smacznego!


3 komentarze:

  1. Pychota! Uwielbiam takie dania, na pewno wypróbuję ten przepis! Zawsze lubię potrawy tego typu przygotować w większej ilości i mieć na kilka dni. Odkąd mam dużą, dwudrzwiową lodówkę o dużej pojemności to nie muszę się przejmować ograniczonym miejscem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie . Dziś wypróbowałam - mega dobre

    OdpowiedzUsuń