Muffinki z nadzieniem


Robię zawsze podwójną ilość, bo w moim domu cieszą się ogromnym powodzeniem. Roboty przy nich naprawdę mało!



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g (1/2 kostki masła)
nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu - u mnie waniliowy (40g)
  • ok. 400 ml mleka

Z przepisu wychodzi ok. 19 muffinek.




Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania budyniu. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto na muffinki. Suche składniki: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem. Dodajemy cukier, całość mieszamy. Mokre składniki: Do rozpuszczonego w rondelku i przestygniętego masła wbijamy jajka, dolewamy mleko - mokre składniki łączymy razem, najlepiej trzepaczką. Potem do suchych składników wrzucamy mokre i mieszamy krótko (tylko do połączenia!). Poszczególne etapy na zdj. poniżej.




Do form na babeczki nakładamy trochę ciasta czekoladowego, dodajemy po ok. 1 łyżeczce budyniu i przykrywany pozostałą częścią ciasta (dodatkowo na wierzch można poukładać kawałki czekolady). Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C (obcja góra-dół bez termoobiegu). Moje piekły się ok. 20 min.





Gotowe! Muffinki można posypać cukrem pudrem, lub gdy są jeszcze gorące posypać je dodatkowo kawałkami czekolady. 




Życzymy smacznego!