Idealne ciasto na szarlotkę


Ciasto na tę szarlotkę jest wypraktykowane od lat i powiem Wam że wychodzi znakomite. Chyba najlepsze proporcje jakie do tej pory testowałam. Z tego przepisu piekę co najmniej dwa razy w tygodniu, bo tą szarlotkę robi się naprawdę bardzo szybko i wychodzi znakomita.

Ta szarlotka jest fantastyczna delikatna krucha mniam.



Składniki:
  • 1,5 kg jabłek antonówek lub szara reneta
  • 2 szklanki mąki pszennej +1 szklanka krupczatki lub 3 szklanki mąki tortowej
  • 300 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • niecałe pół szklanki cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki amoniaku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany




Przygotowanie:
Masło, może być prosto z lodówki, kroimy na drobniejsze kawałki. Wszyskie składniki wkładamy do miski. Szybko wyrabiamy ręką, robimy kulę. Zawijamy w folię i odkładamy na 1 h do lodówki. Następnie przekrawamy ciasto na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażalnika, drugą połowę rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem i smarujemy białkiem.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka - obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odkładamy by puściły sok. Rękami odciskamy nadmiar soku, dodajemy 3-4 łyżki kaszy manny i mieszamy. Jabłka tak przygotowane wykładamy na ciasto. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Moja szarlotka piekła się ok. 1h do ładnego zarumienienia.

Zdjęcia z przygotowań.




Gotowe! Można posypać cukrem pudrem. Szarlotkę kroiłam jeszcze ciepłą, bo moi nie mogli się powstrzymać przed skosztowaniem. Jeszcze chwilę i nie miałabym co sfotografować 😁.



Życzymy smacznego!




1 komentarz: