Tak nam smakuje że ostatnio robię je nawet po 2 razy w tygodniu z owocami jakie akurat mam.
Ciasto na spodzie i górze jest lekkie i kruchutkie, a środek bardzo soczysty. To jedno z ulubionych ciast w moim rodzinnym domu. Zawsze tak nam smakowało, że nie szukaliśmy innego przepisu. Wypróbujcie ten szybki przepis!
Składniki wymiary blachy 39 cm x 24 cm :
- owoce - u mnie jabłka (ok. 2kg), śliwki (ok.14 sztuk), borówki (ok. 200g),
- 2 szklanki mąki pszennej +1 szklanka krupczatki lub 3 szklanki mąki tortowej
- 300 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- niecałe pół szklanki cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia + 1/4 łyżeczki amoniaku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Masło, może być prosto z lodówki, kroimy na drobniejsze kawałki. Wszyskie składniki wkładamy do miski. Szybko wyrabiamy ręką, robimy kulę. Zawijamy w folię i odkładamy na 1 h do lodówki. Następnie przekrawamy ciasto na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażalnika, drugą połowę rozkładamy na blaszkę wyłożoną papierem i smarujemy białkiem.
W międzyczasie przygotowujemy owoce, jabłka - obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, odkładamy by puściły sok. Rękami odciskamy nadmiar soku, dodajemy 3-4 łyżki kaszy manny i mieszamy. Śliwki pozbawiamy pestek, przekrawamy na pół i maczamy również w kaszy manny, aby wchonęła sok. Na ciasto wykładamy najpierw jabłka, potem ślwki i borówki. Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Moje szarciasto piekło się ok. 1h 15 min do ładnego zarumienienia.
Zdjęcia z przygotowań.
Gotowe! Można posypać cukrem pudrem jeśli chcemy. Ciasto kroiłam jeszcze ciepłe, bo takie uwielbiamy😁.