Ciasto jest bardzo pulchne, idealne do słodkich, drożdżowych wypieków. Wypraktykowane od lat, tak właśnie robiła je moja mama.
Dzielę się przepisem na świetne ciasto drożdżowe. Możecie z niego robić drożdżowe wypieki - placki, strucle, drożdżówki. Dziś piekę w dwóch keksówkach - w jednej strucla z jabłkiem, a w drugiej po prostu ćwiartki jabłek powkładane w ciasto.
Składniki (na 2 duże keksówki):
- ok. 0,5 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 dag drożdży
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier (3 łyżki) i cukier waniliowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli).
Gdy zaczyn się spieni dodajemy do niego jajka ubite z cukrami, mąkę, sól, olej, roztopione, przestudzone masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki (w razie konieczności można dosypać odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze części i robimy wypieki. U mnie - 2 części - każdą część jeszcze raz delikatnie ugniatamy. Jedną część rozwałkowałam na kształt prostokąta, posmarowałam białkiem (piana ubita z białek) i nałożyłam farsz jabłkowy (u mnie były to domowe jabłka ze słoika wymieszane z kaszą manną). Potem zawinęłam w roladę, a końce ciasta wcisnęłam w środek strucla. Tak przygotowaną struclę przełożyłam do wysmarowanej masłem keksówki (dno wyłożone papierem do pieczenia).
Natomiast do drugiej keksówki (wysmarowna również masłem, dno wyłożone papierem) przełożyłam 2 część ciasta i w ciasto powciskałam ćwiartki jabłek. Obie keksówki odstawiłam do wyrośnięcia, a ptem posmarował pianą z białek.
Obie keksówki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C (góra-dół bez termoobiegu) ok. 35 min.
Podaję jeszcze przepis na farsz jabłkowy - jabłka (1kg) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier. Całość gotujemy aż z jabłek wygotuje się sok, jabłka nie muszą całkowicie się rozgotować. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do nich 3 łyżki kaszy manny i dokładnie mieszamy. Taki farsz wystarczy np. na 2 strucle.
Gotowe! Takie upieczone drożdżowki zostawiam jeszcze na chwilę w ciepłym, wyłączonym piekarniku. Wyjmuję dopiero po chwili.