Sernik z mlekiem skondensowanym


Wspaniały smaki i naprawdę bardzo szybki w przygotowaniu! My go uwielbiamy!



Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 1 kg półtłustego lub tłustego twarogu
  • ok. 400 g mleka skondensowanego, słodzonego 
  • 5 dużych jajek
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (35-40 g)
  • 100 g herbatników na spód




Przygotowanie:
Jajka i twaróg należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Dno oraz boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem, by papier lepiej się trzymał, staram się by był powyżej wysokości blaszki. Herbatniki kruszymy w dłoniach i rozkładamy na dnie formy.
Twaróg dwukrotnie mielimy. Do twarogu doddajemy 400 g mleka skondensowanego słodzonego i miksujemy aż składniki połączą się. Wsypujemy sypki budyń oraz cukier wanilinowy. Miksujemy. Dodajemy sukcesywnie po 1 żółtku i miksujemy. Na koniec w masę należy wmieszać pianę ubitą z białek. Gotową masę serową przekładamy ostrożnie najlepiej łyżka po łyżce na spód z kawałków herbatników, tak aby ciastka się nie przesunęły. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. C, pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu. U mnie sernik piekł się ok. 70 min. Sernik po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym, zamkniętym piekarniku przez ok. 30 min, po tym czasie uchylamy trochę drzwiczki na ok. 10 min. Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika i dekorujemy dopiero po całkowitym wystygnięciu. U mnie dekoracja z kajmaku i prażonych migdałów. Można użyć też dowolnych owoców i wiórek czekolady. Miłego pieczenia!



Gotowe!





Smacznego!