Bardzo stary przepis na świąteczne ciasto na dużą blachę. To ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, z rodzinnych imprez i świąt. Mama zawsze przygotowywała je w taki sposób.
Ostatnio przypomniało mi się pijane ciasto Izydor, więc stary zeszyt z zapiskami kulinarnymi babci poszedł w ruch - przepis odnaleziony i ciasto upieczone. Lubię nowości, ale uważam, że warto wracać też do tych starych przepisów bo ciasta wychodzą przepyszne i wracają wspomnienia. Takie właśnie jest to ciasto, pyszne, wysokie, podzielne, sprawdzone, goście zawsze chętnie po nie sięgają i chwalą.
Składniki (blacha o wymiarach 39 cm x 24 cm):
orzechowy placek:
- 22 dag masła
- 22 dag cukru pudru
- 6 żółtek
- 1,5 łyżki kakao
- 16 dag mielonych orzechów
- 10 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- piana z 4 białek
- 20 dag orzechów mielonych
- 0,5 szklanki wódki
- 2 łyżki kopiaste cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 łżek gorącego mleka
- 10 dag cukru zwykłego
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 20 dag masła
- 6 dużych jaj
- 3 łyżki czubate cukru
- 3 łyżki czubate mąki
- nasączenie biszkoptu: kawa lub herbata owocowa z cukrem
Przygotowanie:
Orzechowy placek: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy 6 żółtek, a następnie 1,5 łyżki przesianego kakao. Miksujemy. Następnie dodajemy zmielone orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Na koniec ubijamy pianę z 4 białek, należy delikatnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto przekładamy do formy spód wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do170 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu, pieczemy do suchego patyczka, u mnie ok 35 min.
Masa I: Zmielone orzechy zalewamy 0,5 szklanki wódki, mieszamy i odstawiamy na 10 min. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wlewamy gorące mleko i miksujemy na jednolitą masę.
Masa II: Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy przesiane kakao. Całość ubijamy trzepaczką, aby spienić. Następnie ubijamy na parze - a więc do garnka wlewamy wodę i stawiamy na ogień. Gdy woda w garnku kipi - miskę z jajkami ustawiamy nad garnkiem z wodą (miska z jajkami nie jest zanużona w wodzie). Jajka ubijamy trzepaczką ok. 10 min - do momentu aż jajka staną się puszyste, masa zgęstnieje i jest ciepla. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy. Do masła dodajemy ubite na parze, przestudzone jaja i miksujemy.
Jasny biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i łyżką mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do suchego patyczka.
Złożenie ciasta; Orzechowy placek smarujemy I masą, potem masa II. Wierzch przykrywamy jasnym biszkoptem (można wykorzystać też gotowe ciasteczka-biszkopciki). Biszkopt nasączamy kawą lub herbatą z cukrem. Jeśli chcemy ciasto możemy polać polewą czkoladową. U mnie bez polewy.
Warto spróbować, bo ciasto jest przepyszne! Smacznego!