Ciasto jest przepyszne i zdecydowanie warto je przygotować.
Przepis na dużą blachę o wymiarach 39 cm x 24 cm. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz. U mnie to obowiązkowe ciacho na wszelkie uroczystości i święta. Jedno z ulubionych ciast mojej rodziny.
Składniki:
ciasto:
Przygotowanie:
Ciasto: Białka miksujemy z cukrem, żółtkami, wodą i olejem. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwsza część jest bez dodatków. Do drugiej części dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Ciasto ciemne wylewamy do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia), na nie delikatnie wykładamy ciasto jasne i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35-40 min.
Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w mleku. Zagotowujemy kompot i wlewamy do niego budyń. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Masa kremowa: Mąkę i żółtka rozrabiamy w 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy. Ucieramy masło, dodajemy przestudzoną masę, dalej ucierając na jednolity krem.
Jasny biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i łyżką mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do suchego patyczka.
Złożenie ciasta: Na upieczony jasno-ciemny placek nakładamy ciepły, ale nie gorący budyń z kompotu. Na budyń nakładamy masę kremową. Na wierz nakładamy jasny biszkopt i nasączamy. Ciasto jeśli chcemy możemy polać polewą czekoladową, u mnie bez polewy.
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru pudru lub zwykłego
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka oleju, można trochę mniej
- 5 łyżek letniej wody
- 2 budynie śmietankowe (u mnie Delecta, każdy po 64 g)
- 0,5 l mleka
- 3 szklanki kompotu z wiśni lub truskawek, można dać mniej kompotu, a dodać wiśnie
- 1 szklanka cukru zwykłego
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 cukry waniliowe
- 2 żółtka
- 1 kostka masła 200 g
- 3 duże jaja
- 3 łyżki czubate cukru
- 3 łyżki czubate mąki
- nasączenie biszkoptu: woda z cytryną z cukrem
Przygotowanie:
Ciasto: Białka miksujemy z cukrem, żółtkami, wodą i olejem. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwsza część jest bez dodatków. Do drugiej części dodajemy kakao i dobrze mieszamy. Ciasto ciemne wylewamy do foremki (dno wyłożone papierem do pieczenia), na nie delikatnie wykładamy ciasto jasne i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy do suchego patyczka, ok. 35-40 min.
Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w mleku. Zagotowujemy kompot i wlewamy do niego budyń. Intensywnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Masa kremowa: Mąkę i żółtka rozrabiamy w 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier waniliowy i zwykły. Do gotującego się mleka dodajemy rozmieszane żółtka i zagotowujemy. Ucieramy masło, dodajemy przestudzoną masę, dalej ucierając na jednolity krem.
Jasny biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i łyżką mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C do suchego patyczka.
Złożenie ciasta: Na upieczony jasno-ciemny placek nakładamy ciepły, ale nie gorący budyń z kompotu. Na budyń nakładamy masę kremową. Na wierz nakładamy jasny biszkopt i nasączamy. Ciasto jeśli chcemy możemy polać polewą czekoladową, u mnie bez polewy.