Wafel przekładany masą kakaową i konfiturą z porzeczki



Małe co nieco na deser. Przepyszny wafel przekładany masą kakaową i domową konfiturą z porzeczki. W kuchni pomaga 4-letni Urwis.

Razem z córką uwielbiamy wspólnie spędzać czas w kuchni na wielu kulinarnych aktywnościach i nie tylko:). To właśnie w kuchni często "rodzi" się wiele naszych pomysłów na to jak spędzimy wolny czas, to właśnie tutaj często dyskutujemy i tworzymy. Dzielę się dziś z Wami prostym przepisem na wafel - bo czasem i mała słodycz nie zaszkodzi, zwłaszcza gdy przychodzą niespodziewani goście. Przepis jeszcze z moich dziecięcych lat.



Składniki: tutaj w odmierzaniu, liczeniu niezastąpiona jest pomoc córki :)

masa kakaowa:
  • 150 g masła;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki śmietany 12%;

domowa konfitura z porzeczki (na jedną z warstw wafla)

1 opakowanie wafli

Wykonanie:

Masa kakaowa: masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i kakao. Całość zagotowujemy i odstawiamy z palnika. Jaja miksujemy ze śmietaną. 

Do zagotowanej i lekko przestudzonej masy wlewamy powoli jajka zmiksowane ze śmietaną, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Całość ponownie zagotowujemy.




Wafle przekładamy wystudzoną masą kakaową. Na jedną z warstw kładziemy konfiturę porzeczkową. Tak przygotowany wafel obciążamy deską do krojenia, aby wafle się skleiły i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1 h. 

Ania pomaga w smarowaniu poszczególnych warstw wafla. Swoje zadanie wykonuje z wielką precyzją :) ćwicząc małe rączki :).





Oto nasz wafel:




Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Prosty w wykonaniu i bardzo apetyczny deserek. Pychotka urwisie.

    OdpowiedzUsuń