Babka KARMELCIA siostry Anastazji


Przepis na babkę siostry Anastazji. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Nasz faworyt wśród babek.

Przepyszna babka. Ulubiona mojej rodziny. Pięknie wyrasta, a dodany likier zdecydowanie dodaje jej smaku i aromatu. Babka nie jest sucha. Gorąco polecam.

W kuchni pomaga mi 5-letnia Ania.

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki (szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka cukru (szklanka = 250 ml)
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki likieru adwokat (szklanka = 250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 5 połówek brzoskwiń z syropu
  • bułka tarta do obtoczenia brzoskwiń

Wymiary formy: średnica u góry: 22 cm, wys. 10 cm



Wykonanie:

Masło, cukier, olej, likier i wodę zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia. Następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy sztywno ubitą pianę z białek - należy ją delikatnie wmieszać.







Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ciasto przekładamy do formy na babkę (forma posmarowana zimnym masłem i obsypana bułką tartą). Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w temp. 180 st. C - nasza babka piekła się ok. 55 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.






Babka po upieczeniu:


Wyjęta z formy prezentuje się tak:






Życzymy smacznego !!!