Mięsny przysmak - specjał dziadzia Stasia


Mięsny przysmak z niespodzianką w środku. Specjał naszego dziadzia Stasia.


Nasz dziadzio często serwuje nam taki przysmak. Mięsko przygotowane według jego receptury zawsze wychodzi kruche i soczyste. Szybko znika z talerzy 😊. Dzielimy się więc przepisem. W kuchni pomaga mi 5-letni Urwis😊.

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 5 dag sera żółtego w kawałku (u mnie edamski)
  • 1 cebula
  • 1 słoik korniszonów (słoik 0,3 l)
  • pół małej papryki czerwonej (u mnie słodka)
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego
  • sól, pieprz
  • łyżka majonezu
  • dodatkowo - olej do podsmażenia mięsa



Wykonanie:

Schab kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, dobrze ubijamy. Następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy delikatnie majonezem.




Korniszony i ser żółty kroimy w słupki i układamy na każdym rozbitym schabie posmarowanym majonezem. Następnie mięso zawijamy z zakładką (tak aby ser nie wypłynął) i obwiązujemy nitką. Podsmażamy delikatnie na rozgrzanym oleju z każdej strony. Tak podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym.







Na mięsko wykładamy pokrojoną w pióra cebulę i pokrojoną paprykę. Przygotowujemy zalewę - wodę z korniszonów mieszamy z 3 łyżkami ketchupu, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy mięso.
Tak przygotowany schab dusimy pod przykryciem w piekarniku ok 1,5 godzinę w temp. 180 st. C.





Przysmak po upieczeniu:




Życzymy smacznego !!!



3 komentarze:

  1. Schab podsmazony zwijamy??? A nie surowy, rozbity?? Przeciez schab podsmazony nie da sie tak łatwo zawinac, a poza tym na zdjeciu jest surowy schab zawijany a w przepisie podsmazony i zaijany-to w koncu jak to jest?

    OdpowiedzUsuń