Najlepsze amoniaczki z przepisu babci


Sprawdzony przepis na popularne ciasteczka. Ciasteczka wychodzą kruche i pięknie wyrastają!

Ten przepis jest w naszej rodzinie już od lat. Moja rodzina uwielbia amoniaczki więc robię je bardzo często. Ciasteczka robi się szybko, są proste w wykonaniu. Przepis polecam z pewnością!

W kuchni pomaga mi 5-letnia córka, ćwicząc małe rączki😊.

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 12 dag cukru pudru
  • 1 całe jajko i 2 żółtka (białko do posmarowania ciasteczek)
  • 125 ml mleka
  • 1 dag amoniaku
  • cukier kryształ gruby do posypania (choć u mnie zwykły bo taki akurat miałam)



Wykonanie:

Ja zrobiłam podwójną porcję - dlatego na zdjęciach zwiększona ilość składników.

Mąkę przesiewamy z amoniakiem. Dodajemy margarynę - całość siekamy. Mieszamy z cukrem, żółtkami, jajkiem i mlekiem. Zagniatamy ciasto i zostawiamy w lodówce na ok. pół godziny.





Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka, moczymy je z jednej strony w białku (ja smaruję pędzelkiem) i cukrze krysztale. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Pieczemy na złoty kolor.





Ciasteczka po upieczeniu:

Jeszcze gorące:






Życzymy smacznego!!!




20 komentarzy:

  1. Ile mąki 50 dag ???? Chyba za mało ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Można zrobić też z 1kg mąki zwiększając proporcjonalnie pozostałe składniki.Ciasteczek wychodzi wówczas baaardzo dużo.

      Usuń
    2. Zamalo tłuszczu jak do amoniaczkow

      Usuń
    3. Może 500gr a nie 50?

      Usuń
  2. Gdzie można kupić amoniak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś z podwójnej porcji. I choć bardzo się starałam ciasto nie przyjęło szklanki mleka - udało mi się urobić tylko 2/3. Poza tym wyszły takie trochę suche. Jaka może być tego przyczyna? Czy może właśnie takie mają być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć dlaczego tak się stało - być może kwestia użytej mąki.Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. W recepturze pisze125ml.to jest pół szklanki!

      Usuń
  4. Zrobiła z podwójnej porcji, więc dobrze dała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do takich ciasteczek daje kefir lub jogurt naturalny albo śmietanę i są wspaniałe, ...

      Usuń
    2. Tylko śmietaną

      Usuń
  5. amoniak powinno rozpuścić się w mleku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też rozpuszczam w ciepłym mleku

      Usuń
    2. I to w bardzo cieplym

      Usuń
  6. Czy amoniak można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie amoniak jest konieczny 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. za malo jest masła i dlatego suche zamiast mleka dac smietane

    OdpowiedzUsuń