Dżem z cukinii - z przepisu cioci Jadzi


Bardzo łatwy w przygotowaniu dżem z cukinii. Idealny do deserów, ciast, placuszków, naleśników.

Nasz słodki sposób na wykorzystanie dużej ilości cukinii, która w tym roku rośnie w ogrodzie jak szalona 😉. Przygotowanie dżemu z cukinii nie jest bardzo pracochłonne, a efekt smakowy potrafi zaskoczyć 😉. Dżem jest naprawdę świetny. Moim bliskim bardzo smakuje, więc robię go co roku z przepisu naszej cioci.





Składniki (wyszło mi 6 słoiczków po 212 ml):
  • 2,5 kg cukinii - waga po obraniu ze skórki i wydrążeniu nasion
  • 0,5 kg cukru
  • 2 galaretki cytrynowe (lub inny smak)
  • sok i skórka starta z 1 cytryny



Wykonanie:
Cukinię (u mnie żółta) obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.


Cukinię przekładamy do garnka z grubym dnem i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy cukier, galaretki, sok i skórkę z cytryny - gotujemy jeszcze przez ok. pół godziny, mieszając i kontrolując, by dżem się nie przypalił.





Gorący dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, zamykamy i odwracamy do góry dnem.





Gotowe:






Życzymy smacznego !!!



5 komentarzy:

  1. Jest dobry,ale długo nie postoi bo się psuje.😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stoi taki dżem nawet dwa lata. Po dodaniu galaretek już nie gotuję tylko gorący nakładam do słoików. Daje 3 galaretki. Robię różne smaki.

      Usuń
  2. Ja zawsze wszystkie przetwory typu: dżemy, soki, konfitury, marmolady, owoce w syropie, kompoty,i i t.p. pasteryzuje . I mam pewność, że mogą postać długo😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast galaretek co mozna dadac

    OdpowiedzUsuń