Szybki wiśniaczek babci Oli


Ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu dwukolorowe ciasto z wiśniami. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Takim ciastem poczęstowała nas ostatnio babcia podczas wypoczynku na działce. Ciasto znikło w mig - więc zagościło u nas na stałe. Można je zrobić z innym sezonowymi owocami. Wystarczy kilka podstawowych składników.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • kilka kropelek aromatu migdałowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 250 g wydrylowanych wiśni

szklanka = 250 ml
wymiary formy: 25cm x 36 cm



Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko, ciągle miksując. Na koniec wlewamy olej i aromat migdałowy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Na białą masę wylewamy masę kakaową, a następnie na wierzch układamy wiśnie. Pieczemy w temperaturze 170 st. C - nasze ciasto upiekło się 35 min (pieczemy do suchego patyczka).




Ciasto gotowe:






Życzymy smacznego !!!



3 komentarze:

  1. Szybkie i proste placki są najlepsze. Ciekawie się prezentuje, pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie się prezentuje, jutro pieczemy....

    OdpowiedzUsuń