Naleśniki w nowej odsłonie - pomysł na pyszny obiad


Proste, a zarazem pyszne i sycące danie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Moja rodzina uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Zazwyczaj zjadamy je na słodko. Dziś u nas naleśniki zapiekane, które uwielbiamy.

Składniki:
ciasto naleśnikowe (na ok. 8 naleśników):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

farsz:
  • 50 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • passata pomidorowa plus odrobina bulionu (lub wody)
  • przyprawy: majeranek, słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser żółty do posypania zawiniętych już naleśników - ser żółty można dodać także do farszu - farsz wówczas lepiej się sklei, nie będzie taki sypki



Wykonanie:
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na dobrze rozgrzany olej wsypujemy cebulę, a następnie czosnek. Po chwili dorzucamy starte warzywa i mięso mielone. Smażymy na małym ogniu stale mieszając. Po chwili dodajemy przyprawy - całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy passatę z pomidorów (ja całość podlałam też odrobiną bulionu - można użyć wody) - mieszając smażymy jeszcze ok. 5 min i odstawiamy do wystudzenia.


Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładkie ciasto. Ja przygotowane ciasto odstawiamy na chwilę, by odpoczęło dla uzyskania odpowiedniej konsystencji . Następnie przy pomocy chochli nalewamy porcje ciasta na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię - naleśniki smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Smażyłam naleśniki trochę grubsze niż tradycyjnie.




Złożenie naleśników: Przygotowany farsz podzieliłam na 8 porcji. Farsz kładziemy na brzegu każdego naleśnika, boki naleśnika składamy do środka, a następnie naleśnik zwijamy w roladkę. Zawinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym (dno naczynia wysmarowałam masłem) i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (piekę - opcja góra - dół bez termoobiegu). Piekłam ok. 18 min.






Gotowe:






Życzymy smacznego!



1 komentarz: