Surówka do szybkiego podania


Rewelacyjna, szybka surówka. U nas sprawdza się do potraw z grilla - znika jako ta jedna z pierwszych. Przygotowuję ją też do obiadu.

Prosta, a pyszna - polecam. 

Składniki:
  • pół główki kapusty młodej lub pekińskiej
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 1 duży świeży ogórek
sos:
  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego
  • odrobina soku z cytryny lub 1 mała łyżeczka octu 5%
  • 2 łyżeczki miodu prawdziwego
  • 2 ząbki czosnku startego na tarce
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek drobno posiekany




Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra. Ogórek przekrawamy wzdłuż i wydrążamy pestki (wówczas sałatka nie podchodzi tak bardzo wodą), a następnie kroimy w półplasterki. Całość mieszamy.




Sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Całość dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa do podania.






Gotowe:






Życzymy smacznego!