Ulubiony placek mojego męża


Proste, a bardzo efektowne ciasto. Pyszne! Ależ się zajadaliśmy 😉😊.

Jeden z ulubionych placków mojego męża. Świetnie smakuje też z innymi owocami, ale z jagodami - mm...bajka. Wypróbujcie, bo naprawdę warto. U nas zawsze jest walka o ostatni kawałek tego ciasta😉. W kuchni pomaga mi 6-letni Urwis 😊.

Składniki
(u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej, te jajka są dość duże)
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
dodatkowo: jagody świeże (ok. 180 g)

Wymiary formy: 20cm x 24 cm



Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy.

Ciasto:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (uwaga: nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie pianę delikatnie łączymy z ciastem.




Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę należy delikatnie połączyć łyżką z masą serową.





Złożenie ciasta:
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemne ciasto, następnie przykrywamy je masą serową, a potem wykładamy osuszone jagody. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. U nas ciasto piekło się ok. 50 min (to jednak zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia.




Ciasto po upieczeniu:


A po rozkrojeniu...





Życzymy smacznego!




18 komentarzy:

  1. Ciasto rewelacja! Pyszne 🙃

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z wiśniami. Czekamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest smakowite, czy jeśli zrobię podwójną porcję na duzej blaszce to wydłużyć czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli na dużej blaszce to nie trzeba wydłużać. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Apetycznie wygląda to ciasto. Nie dziwię się, że smakuje mężowi. Pozdrawiam Jola.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto. Polecam ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. A zamiast jagód to moga być jeżyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Potwierdzam ciasto przepyszne 👍

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto super U mnie z borowkami😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, wakacyjny sernik ❤️

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast świeżych borówek można dać mrożonem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi. Używam tylko świeżych. Pozdrawiam.

      Usuń