Ulubiony placek mojego męża


Proste, a bardzo efektowne ciasto. Pyszne! Ależ się zajadaliśmy 😉😊.

Jeden z ulubionych placków mojego męża. Świetnie smakuje też z innymi owocami, ale z jagodami - mm...bajka. Wypróbujcie, bo naprawdę warto. U nas zawsze jest walka o ostatni kawałek tego ciasta😉. W kuchni pomaga mi 6-letni Urwis 😊.

Składniki
(u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka - oddzielnie białka i żółtka (u mnie domowe jajka od kurek teściowej, te jajka są dość duże)
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • szczypta soli
dodatkowo: jagody świeże (ok. 180 g)

Wymiary formy: 20cm x 24 cm



Przygotowanie:
Jagody myjemy i osuszamy.

Ciasto:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (uwaga: nie zagotowujemy). Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie pianę delikatnie łączymy z ciastem.




Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Całość miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę należy delikatnie połączyć łyżką z masą serową.





Złożenie ciasta:
Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciemne ciasto, następnie przykrywamy je masą serową, a potem wykładamy osuszone jagody. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. U nas ciasto piekło się ok. 50 min (to jednak zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam do całkowitego wystudzenia.




Ciasto po upieczeniu:


A po rozkrojeniu...





Życzymy smacznego!




54 komentarze:

  1. Ciasto rewelacja! Pyszne 🙃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Witam. A próbował ktoś dodać mrożone borówki? Nie mam w danym momencie świeżych a tak korci żeby spróbować zrobić to ciasto 😊

      Usuń
    3. Właśnie zjadlam z mrożonymi borówkami i porzeczka czerwona. Obłędne.

      Usuń
    4. Nie rozumiem z tym masłem. Masłi.ma być do mady serowej czy do ciasta . Tak napusane jest że rozpuścić razem

      Usuń
    5. Masło trzeba dodać zarówno do ciasta, jak i do masy serowej. Proszę spojrzeć na składniki tam wszystko jest wymienione odnośnie ilości do ciasta i do masy serowej. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  2. Zrobiłam z wiśniami. Czekamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest smakowite, czy jeśli zrobię podwójną porcję na duzej blaszce to wydłużyć czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli na dużej blaszce to nie trzeba wydłużać. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Apetycznie wygląda to ciasto. Nie dziwię się, że smakuje mężowi. Pozdrawiam Jola.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto. Polecam ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. A zamiast jagód to moga być jeżyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam. Proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Uwielbiam piec ciasta i eksperymentować z różnymi przepisami to ciasto wygląda przepysznie upiekę napewno☕

      Usuń
    3. 😊 Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Potwierdzam ciasto przepyszne 👍

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto super U mnie z borowkami😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny, wakacyjny sernik ❤️

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy zamiast świeżych borówek można dać mrożonem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi. Używam tylko świeżych. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. A jagody mrożone całkowicie czy rozmrożone dodawałyście

      Usuń
  11. Już drugi raz robię z mrożonymi jagodami -wychodzi tak samo pyszne . Dziekuje za przepis 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Czy wcześniej rozmrażała pani jagody.

      Usuń
  12. Czy można dać mrożone borówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi, tylko użyłam świeżych owoców, ale proszę poczytać komentarze - z mrożonymi też powinno być ok.

      Usuń
  13. Witam,a czy żeby upiec w blaszce 24×35 to trzeba składniki podwoić?

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pychota .Robiłam już dwa razy .Pierwsze z świeżymi borówkami amerykańskimi , drugie z wiśniami - wcześniej rozmnożonymi

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy ser nie wpadnie do ciasta,bo widze ze to ciasto jest rzadkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nawet wpadnie to będą dodatkowe efekty wizualne😉. Czasem specjalnie wciskam delikatnie łyżką ser w ciasto, aby warstwy się trochę zmieszały. To czy wpadnie zależy w dużej mierze od składników np. sera, jaki został użyty. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  16. Czy ciasto po upieczeniu ma być w lodówce czy niekoniecznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie przechowuję w lodówce, bo u nas znika najczęściej w ciągu 2 dni 😉. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam serdecznie ,pysznie to ciasto wygląda,przymierzam się do zrobienia go, ale teraz jest sezon na truskawki,czy można z truskawkami?❤️

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobry wieczór proszę napisać co zrobić żeby borówki nie wpadły do środka do ciasta? Pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli używamy twaróg z wiaderka to najlepiej ten dobrej jakości, aby nie był zbyt rzadki.

      Usuń
  20. Studzimy w piekarniku ? Czy wyciągamy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pozostawić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

      Usuń
  21. Witam. Ciasto wygląda obłędnie. Czy można wyłożyć połowę ciemnej masy na spód, na to twaróg z owocami i na owoce resztę ciemnej masy ? Czy ciasto się nie upiecze ? Bo piękę z Pani przepisu malinową chmurkę a chcę aby ciasta wyglądały warstwowo inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam w takiej formie...Musi pani próbować. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  22. Szklanka to 250ml ?

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada obłędnie a słodki taki ze do kosza się nadaje..

    OdpowiedzUsuń