Ciasto Kubuś


To ciasto skradło nasze serca. Jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Każdy z nim sobie poradzi.

Pamiętam to ciasto jeszcze z dzieciństwa, gdy robiła je moja mama. Ciasto jest bardzo podzielne, przepis na dużą formę, u mnie o wymiarach: 23 cm x 35 cm. Ciasto smakuje tym małym i tym dużym łasuchom😉.



Składniki:
biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciast (u mnie pomarańczowy)
  • szczypta soli
masa budyniowa:
  • 1 l soku typu Kubuś, Pysio (smak dowolny)
  • 3 budynie waniliowe (śmietankowe) bez cukru (40 g x 3)
masa jogurtowa:
  • 1 jogurt brzoskwiniowy (400 g, może być z kawałkami owoców)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
dodatkowo:
  • 1 paczka delicji (ok. 300g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie z puszki
  • sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptu


Wykonanie:
Ciasto można wykonać na herbatnikach lub biszkoptach podłużnych, wówczas nie musimy już piec własnego biszkoptu.

Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dosypujemy cukier aż powstanie lśniąca piana. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka, olej i aromat. Potem małymi porcjami dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Piekę do suchego patyczka (ok. 25 min. ). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie nasączamy go np. sokiem z brzoskwiń.




Masa budyniowa: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Pozostały sok zagotowujemy. Do gotującego się soku dolewamy rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszamy - całość zagotowujemy jeszcze raz. Powstałą masę przekładamy na wystudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa przestygnie układamy na niej delicje.





Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody i pozostawiamy do wystudzenia. gdy wystygnie dodajemy jogurt cały czas delikatnie mieszając. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na ułożone wcześniej biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki.





Gdy masa jogurtowa stężeje wykładamy na nią pokrojone brzoskwinie. Przygotowujemy też galaretki: dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody. Gdy galaretki zaczną lekko tężeć wylewamy je na brzoskwinie. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
 



Gotowe:




Życzymy smacznego!



11 komentarzy:

  1. Piekłam, moim urwisom bardzo smakowało. Dziękuję za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary blaszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na dużą formę, u mnie o wymiarach: 23 cm x 35 cm.

      Usuń
  3. Właśnie piekę mojemu mężowi na imieniny

    OdpowiedzUsuń
  4. Można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można go przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak długo może leżeć w lodówce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas znika w ciągu 3 dni 😁. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Po skrojeniu, masa jogurtowa z galaretka zjeżdża z delicji. W smaku też bez rewelacji. Nie powtórzę już tego wypieku.

    OdpowiedzUsuń