Smarowidło na chleb wekowane


Zrobisz, a nie pożałujesz 😉. Przepyszne smarowidło na kanapki na zimę.

Jedno z naszych ulubionych smarowideł na chleb. Zróbcie od razu większą ilość, bo znika moment i do zimy trudno je przetrzymać 😉😁. Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Serdecznie polecam.



Składniki (wyszło mi 7 słoików po 190 ml).
  • 1,5 kg cukinii
  • 4 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 250 g koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek sosu sojowego  
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki cukru (wg uznania)
  • przyprawy: pieprz świeżo zmielony, 2 płaskie łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej (można dać trochę ostrej i słodkiej)
  • 1 łyżka octu winnego
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach (jesli jest młoda nie musimy jej obierać i usuwać gniazd nasiennych). Cukinię solimy i odstawiamy. Gdy puści soki, odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.




W naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż cebula zmięknie. Dodajemy odsiśniętą cukinię, nadal smażymy. Po chwili dodajemy sos sojowy, sól, cukier, pieprz ziołowy, paprykę, przecier pomidorowy, ocet, dokładnie mieszamy i smażymy do uzyskania gęstej konstynstencji (na średniej mocy palnika, smażę ok. 20 min, stale mieszając). Kosztujemy, doprawiamy do smaku w razie konieczności.


Gotowe, gorące smarowidło przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min od zagotowania.




Gotowe!





Super smakuje samodzielnie z chlebem (posypane np. posiekną natką pietruszki), jak również z wędliną czy z serami. Na ciepło polecam do makaronów czy ryżu. Życzymy smacznego!


16 komentarzy:

  1. Pani pisze, że cukinię pokroić w kostkę, a na zdjęciu jest startą na tarce. Czy można zrobić tak i tak? Oczywiście przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinię ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w kostkę. Pozdrawiam. 🙂

      Usuń
    2. Cebula w kostke

      Usuń
  2. A czy można pominąć sos sojowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak . Można doprawić wg własnego smaku i uznania.

      Usuń
  3. Należy zwrócić uwagę na przepis/nie doczytałam że cukinię trzeba pokroić w kostkę-tylko zetrzeć na tarce o grubych oczkach/.Cztajcie dokładnie. Bo jak czytacie tak robicie i potem, że coś tam nie wyszło, nie jest jak powinno być itd,itp.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej. Ile czasu takie smarowidło może sstać zawekowane w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w zimnej piwnicy nic się nie dzieje. Choć szybko znika 😉, bo bardzo nam smakuje.

      Usuń
  5. Robię każdego roku, używam zamiast ketchupu. Do makaronu idealne, a także jak robię paprykarz z makreli i ryżu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, super na kanapki, jak i do wielu dań. Pozdrawiam serdecznie 🙂.

      Usuń
  6. Zrobiłam, wyszło super. Dzięki za przepis. Napewno jeszcze zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne. Robiłam juz dwa razy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię trzeci rok naprawdę super, długo można przechowywać w piwnicy. Genialne do currywurst czy też nawet do ryby a'la po grecku naprawdę polecam 👍

    OdpowiedzUsuń