Racuchy z twarogiem


Przepyszne, proste i do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciężko im się oprzeć.

Dziś razem z córcią przygotowujemy w kuchni jedne z naszych ulubionych racuszków. Te racuchy robimy co najmniej raz w miesiącu w ramach tzw. szybkiego obiadu😉. Bardzo nam smakują. 

Składniki (wyszło mi ok. 11 placków):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 10 dag twarogu półtłustego w kostce
  • 1 duże jabłko
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania gotowych racuchów
  • olej do smażenia



Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko i mleko - całość miksujemy na jednolite (gęste ciasto). Następnie dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko oraz pognieciony widelcem ser. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.


Na patelni rozgrzewamy olej. Racuchy smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia - ciasto nakładam na patelnię łyżką, u mnie około 3 łyżki na jednego racucha.





Usmażone racuchy układam na ręczniku papierowym.


Lekko przestudzone placki można oprószyć cukrem pudrem.





Życzymy smacznego!






2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, będziemy z dziećmi robić...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie brak spulchniacza - proszku do pieczenia lub sody

    OdpowiedzUsuń